Report - ME Švédsko

O víkendu 4.-5.6.2011 se jelo ve Švédském Björkviku letošní Mistrovství Evropy. Různými cestami dorazilo do vzdálené Skandinávie celkem 17 českých závodníků a naše reprezentační výprava tak byla druhou nejpočetnější hned po hostitelském Švédsku.

Obavy ze studeného severu se nenaplnily, čekala na nás modrá obloha a sobotní teploty přes pětadvacet stupňů, což i podle místních není na začátku června vůbec běžné. V neděli se naštěstí mírně ochladilo. Letní dny jsou na jihu Švédska dlouhé, sluníčko vycházelo ve čtyři ráno a zapadalo po desáté večer, takže kdo chtěl být na závody vyspaný, musel si hlídat hodinky a ne čekat, až se setmí.

Obec Björkvik je malá vesnice s necelými pěti sty obyvateli asi 150km od Stockholmu, poblíž Nyköpingu. Leží na břehu jezera Yngaren a všech pět a půl místních ulic je roztroušeno mezi borovicemi a břízami - ty také daly obci název. "Björk" znamená švédsky "bříza", celé jméno pak "Březová zátoka". Letos se tedy jak "evropa", tak "svět" jedou v Březové :-)

Závody organizoval lokální trialový klub, který má padesátiletou historii. Tratě se nacházely v okolí místní sportovní haly, která sloužila jako zázemí pro jezdce. Kemp byl vybudován přímo u haly na fotbalovém hřišti. Podmínky pro biketrial jsou zde ukázkové - skály a volně ležící balvany v lese doplnili pořadatelé navezenými kameny a jednou kládovou konstrukcí. Místní kameny jsou hrubé a za sucha na nich pneumatiky výborně držely. V tréninkové zóně si kluci ověřili, že jim mohou opravdu věřit. Organizátoři při stavbě sekcí evidentně nevylučovali možnost deště, který by jezdcům dokázal připravit perné chvilky. Nicměně nepršelo a sekce tak byly většinou jezdci hodnoceny jako lehčí, což znamenalo, že každý bod v závodě rozhodoval - kdo chtěl vyhrát, nesměl si dovolit jediné zbytečné šlápnutí.

Sobotní závod odstartoval v deset hodin. Jezdce čekaly dva okruhy po osmi sekcích na kamenech a skalách, kromě dvou posledních byly naštěstí všechny schované ve stínu lesa. Provoz na každé sekci zajišťovala trojice rozhodčích - hlavní rozhodčí, samostatný časoměřič a zapisovatel. O takovém komfortu si bohužel doma můžeme nechat jen zdát - všichni organizátoři víme, jaké to je, sehnat dostatek rozhodčích. V rámci zajištění objektivity dvě třetiny sekcí pískali domácí a třetinu zástupci z jiných zemí - ale nebylo to potřeba, na rozdíl od loňského MS v Itálii zde všichni rozhodčí přistupovali k jezdcům všech zemí stejně přísně.

Nejmladší kategorie - poussin - byla obsazena pouhými čtyřmi jezdci, z toho dvěma českými - bylo tedy jasné, že tady budeme mít zástupce na bedně! První místo po právu získal Adam Morewood (UK), který zajel celý závod bez jediného trestného bodu. Druhé místo obsadil Petr Mokrý (CZ) s deseti body a třetí skončil Kryštof Hanzal (CZ, 17 tb), který má oproti Petrovi méně závodních zkušeností.

V benjaminech se očekával souboj o titul mistra Evropy mezi francouzským Louisem Grillonem a slovenským Samuelem Hlavatým. Samo udělal na první - jednoduché, rozjezdové - sekci zbytečné šlápnutí z nervozity a bylo rozhodnuto - Grillon odjel celý závod za nuly a obsadil zaslouženě první místo, druhý Samo Hlavatý (2 tb), třetí domácí Victor Fredriksson (6 tb). Následovali naši dva domácí rivalové - čtvrté místo Michal Pavlík (23 tb), pátý Lukáš Janka (27 tb). Marek Pochtiol svůj první rok v benjaminech obsadil sedmé místo (74 tb).

Kategorie minime byla nejpočetněji obsazenou - 16 jezdců. Ani tady se chyby neodpouštěly a tak když favorizovaný Andreas Riva (IT) dal v prvním kole na páté sekci pětku, bylo jasné, že na titul už nedosáhne. Ten nakonec získal domácí Tobias Hult (3 tb), za ním se na stupně vítězů seřadili Litevci: druhý Arvis Denkarks (4 tb), třetí Valters Smiltans (5 tb). Body byly opravdu velmi natěsno, čtvrtý Riva 6 tb, pátý Miroslav Kolárik (SK, 8 tb) následovaný našim Ondrou Šenkem (8 tb, rozhodoval horší čas!) a Matějem Popelkou (11 tb). Schopnosti této sedmičky jezdců jsou velmi vyrovnané a o pořadí tentokrát rozhodoval i kus štěstí.

Dívčí kategorii femine ovládla slovenská Kristýna Sýkorová (2 tb), za ní se umístila o dvě hlavy menší Mája Křivová (CZ, 10 tb) a třetí místo obsadila Erika Hlavatá (SK, 13 tb). Na šestém místě Kamila Staníková (CZ, 35 tb), pro kterou to byla první zahraniční závodní zkušenost.

V neděli v devět ráno vystartovali první jezdci kategorií Junior, Senior a Elite. Pro ně bylo připraveno deset sekcí na dvě kola, které museli stihnou za celkových pět hodin závodu. Mladší kluci, kteří měli již odjeto v sobotu, se ochotně ujali rolí doprovodů a poskytli jezdcům dokonalou podporu.

V juniorech měla Česká republika dva zástupce, Vojtu Křivu a Honzu Musila. Závod si ale "přivlastnil" fantasticky jedoucí Tomáš Kalus (SK), který zajel za pouhých 6 trestných bodů, což bylo méně, než měl druhý v pořadí jen za první kolo. Druhý tedy Švéd Joacim Nymann (17 tb), třetí Laco Jánoška také se 17 trestnými body. I tady rozhodoval o pořadí až čas - počty nul, jedniček atd měli oba jezdci stejné. Čtvrté místo Honza Musil (32 tb), pátý Vojta Křiva (45 tb), pro kterého je to první rok v juniorech a přesto, že jezdí velmi dobře, potřebuje se ještě trochu otrkat.

Velký úspěch zaznamenal Pavel Procházka v seniorech, který s dvanácti body porazil domácího favorita Petera Bäckgrena (18 tb) a stal se tak letošním mistrem Evropy v této kategorii. Třetího jim na stupních vítězů dělal Martin Kakáč (CZ, 26 tb). Další naši jezdci, Josef Táborský (38 tb) a Richard Lochman (42 tb) se podělili o páté a šesté místo.

Nejsledovanější ale byla samozřejmě kategorie elite. Švédové věřili svému Björnu Levinovi, sám sobě věřil Javier Alonso, který to měl do Björkviku ze Španělska bezkonkurenčně nejdál a česká výprava věřila Vaškovi Kolářovi s Davidem Herkou. I v elitě platilo to, co v ostatních kategoriích: tratě nebyly extrémně obtížné a nebylo proto kde opravovat chyby. Vašek Kolář "schytal" tři pětky a k nim přidal několik technických šlápnutí, celkem 21 tb. Javier Alonso nasbíral stejný počet a o titulu mistra Evropy tak rozhodl větší počet nul u Alonsa. Domácí Levin skončil na třetím místě (35 tb) a David Herka se 41 tb na místě čtvrém.

Pro českou reprezentaci tak bylo letošní Mistrovství Evropy velkým úspěchem, celkový zisk šesti medailí zajistil České republice první místo v Poháru národů před hostitelským Švédskem a Slovenskem.

Podrobné výsledky najdete v příslušné sekci a pár fotek v zde.

7.6.2011, RJ


Poznámky pod čarou: