Report - MČR / PČR Blansko

V sobotu 19.5. se jel druhý závod republikového mistrovství a přeboru. Tentokrát se jezdci sešli v Blansku v lokalitě Palava. Ti, kdo jezdí biketrial už delší dobu, věděli, co je čeká - koryto stejnojmeného potoka a přilehlé svahy nabízejí nepřeberné množství kamenů a sekce tak mohou být prakticky kdekoliv. Trochu obavu budily čtvrteční ranní mrazíky, protože studená syrová zima je to, co si z palavského údolí pamatují prozměnu členové doprovodů - ale naštěstí v sobotu počasí přálo, slunce pilně hřálo a "díky" kalamitě před pár lety je přeci jen okolní les více otevřený a snáze se prohřeje.

Start závodu v deset hodin pro všechny kategorie byl u přehrady u Myslivny, následný přesun celého startovního pole nahoru do lesa připomínal masovou turistickou akci. Mnohým se nechtělo absolvovat cestu dvakrát, takže prohlídku sekcí nechali až na dobu závodu a teď objevovali, co je vlastně čeká. Ty lehčí sekce vedly potůčkem, naštěstí téměř bez vody a naštěstí po proudu. Ty těžší sekce čekaly ve svazích a naneštěstí směrem do kopce. Kdo chtěl vyhrát, musel kromě techniky vydržet i s fyzičkou, protože udýchat stoupáky vzhůru nebylo vůbec snadné. A jak si povzdechl Pavel Kůřil, i doprovod si přišel na své a patnáctá sekce nepatřila k jeho oblíbeným.

Naštěstí stejně jako vloni bylo umístěno přímo mezi sekcemi detašované pracoviště časomíry, takže nebylo nutné po prvním kole sjíždět ke startu a znovu se vracet. Start "hobíků", tedy kategorií beginner a hobby, byl stanoven na jednu hodinu po poledni, v té době už velká část jezdců republikového přeboru na malých sekcích měla dojeto a ostatním zbývalo pár posledních sekcí, takže celý závod běžel hladce bez větších front.

Olomoucký klub v závodě zastupovalo jedenáct jezdců. Matěj Popelka v juniorech blanenské šutry docela dobře zná z občasných společných tréninků s Ondrou Šenkem, který je má na dohled od domu. Přesto, když jsem Matěje potkal během závodu, byl celý mokrý od potu, což u něj rozhodně není běžné a jen na půl pusy utrousil, že je to hrůza. Ta hrůza v jeho podání znamenala 33 trestných bodů a čtvrté místo jen o čtyři body právě za bronzovým Ondrou. První místo slovenský jezdec Martin Behro, druhý rovněž domácí Vašek Gryc. Druhým našim jezdcem v juniorech byl Kuba Valenta, který se potýkal s technickými potížemi se zadní brzdou a skončil tentokrát až na posledním místě.

Dalšího jezdce jsme měli v minimech. První sezona ve vyšší kategorii pro Lukáše Janku znamená, že je potřeba opět chodit na trénink se stopkami a přestat váhat, protože každé zaváhání, každé poskočení navíc znamená ztrátu jednak cenných vteřin, jednak sil. V Blansku několikrát stopky zapískaly těsně před cílem a v závěru už sekce dojížděl jen silou vůle, když fyzických sil už nezbylo - i když technicky na všechny úseky měl. Nakonec osmé místo, první Samo Hlavatý (SR), druhý Robert Gebr a třetí opět slovenský Michal Ivan.

V hamersko-olomoucké kategorii femine se jak Vendula Zapletalová, tak Jana Nádvorníková snažily, seč mohly, ale na soupeřky to nestačilo. Zatímco většina jezdců začne být nervózní a rozklepe se ve chvíli, kdy rozhodčí začne odpočítávat posledních deset vteřin, Vendula znervózní v okamžiku, kdy se začne odpočítávat posledních stodvacet vteřin. Překážky, které by normálně dávala úplně s přehledem, se pak stanou nepřekonatelnými, což je veliká škoda. Jana nervozitou netrpěla, síla a vůle jí také nechybí, ale chybí jí zkušenosti a zimní chřipkovo-průdušková sezona tréninku také zrovna nepřispěla. Takže naše holky čtvrté a páté místo, o bednu se podělily Mája Křivová (1), Kamila Staníková (2) a Bětka Pečínková (3).

Pro letošní rok je pro náš klub hodně zajímavá kategorie poussin, ve které máme početné zastoupení. Přesto, že některé sekce byly pro většinu poussinů neprůjezdné - přeci jen výjezdy do kopce mezi kameny jsou ještě vesměs nad fyzické možnosti malých kluků, tak nakonec všichni alespoň něco zajeli. Největší radost přinesl závod jednoznačně Tomáši Vepřekovi, kterému se konečně po mnoha pokusech podařilo porazit brněnského Kryštofa Hanzala a domů si vezl zlato - a spokojeného tátu. Na bedně je doplnil Rosťa Málek z Hamrů. Příjemně překvapil Kája Šnábl na čtvrtém místě, i když to na trénincích dovedně maskuje, tak přeci jen si něco z trenérských rad pamatuje. O bod za ním Honza Šmiřák, sedmé místo Tom Valenta, na Honzu Trefila bohužel zbyla až poslední, jedenáctá, příčka. Pochvalu zaslouží v kategorii poussin i Luděk Valenta, který jako navigátor trpělivě ukazoval klukům ideální stopu - i když často zbytečně.

Výsledky ostatních kategorií doplním jen pro formu, ostatně kompletní výsledkovou listinu si můžete přečíst zde: v elitě vyhrál Vašek Kolář před Davidem Herkou a Jánem Kočišem (SR), v seniorech Tomáš Zedek, následovaný Davidem Šmídem a Jirkou Rösslerem. Spočítáme-li to na medaile, tak na rozdíl od večerního hokeje jsme Slováky porazili :-)

21.5.2012, RJ


NAVRCHOLU.cz