Report - Havířov

Uplynulý víkend trochu připomínal policejní rekonstrukci rok starých událostí. Zatímco bez opakování sobotního počasí bychom se uměli obejít, tak nedělní závod v Havířově jsme si zopakovali s chutí.

Plurál v tomto reportu označuje tým zahrnující Lukáše s Vendulou jako jezdce, Janu jako osobní asistentku a psycholožku a mne jako řidiče a nosiče vody. Pro přespání mezi oběma závody jsme zvolili Kyjov a byla to s přihlédnutím k průběhu večera docela dobrá volba - protože mi během něj bylo vytknuto, že už jsem v reportech dlouho nepsal o rodině Antlových, chtěl bych na tomto místě jednak poděkovat Zdenkovi za nocleh v karavanu, jednak uvést všem jako vzor Ivu, která i v naprosté tmě trénovala bez omrzení na kole. Ondru bohužel jako vzor topiče v udírně moc uvádět nemůžu, vše se ale podařilo zachránit a stejně tak snad i hrozící rodinný rozkol po Lucčině výkřiku při retrozávodu: "Antle, jestli mi dáš ten trestný bod, tak se s tebou rozvedu!". Body dostala dva. Tak, pokud je stále ještě někomu líto, že o něm v reportech nepíšu, napište, napíšu příště.

Malou nevýhodou spaní v Kyjově je to, že do Havířova z něj trvá cesta dvě a půl hodiny, zatímco z domova jen hodinu. Vstávali jsme proto za svítání - mám rád východy slunce cestou, zamumlal ještě Lukáš ze zadního sedadla, zavřel oči a probudil se až v Havířově. Vendula ani nemumlala. Alespoň neviděli déšť ve Starém Městě, déšť v Přerově, déšť v Lipníku a déšť v Ostravě. V Havířově, světe div se, bylo mokro, ale nepršelo.

Co nás trochu zarazilo, že při příjezdu podél parku Na Nábřeží nebyly vidět na sekcích žádné pásky. Nespletli jsme si den? Měsíc? Rok? Pak jsme ale zahlédli v mlžném oparu bílý stan a v něm Soňu s Alešem (romantické, že?) a dozvěděli se, že pásky byly připravené ještě včera večer, ale místní mladí nebo možná staří vandalové je kompletně "sklidili" i se šipkami během noci. Všichni zbylí členové Metan trials klubu proto s krabicí šipek, tubou lepidla a fixou usilovně rekonstruovali připravený závod. Zvolené řešení tratě nepáskovat, ale rozmístit jen očíslované branky s vyznačením směru průjezdu bylo v dané situaci jediným východiskem.

Start se tak posunul o necelou půlhodinu, ale jak řekl Dalibor Turek, tak "stejně jsou všichni zvyklí, že tady v Havířově je to pokaždé takové volnější". Co nás ale zaráželo více než absence pásek, byla absence jezdců. Postupně se sice sjelo deset biketrialistů, ale kde jsou ti ucaři??? Na to, že se jednalo o finálový závod Českého poháru v trialu, byla účast skutečně mizerná. Sedmnáct závodníků včetně "posil" z BIU, to je dost zlé. Je to škoda, protože kromě fakt hezkých cen (peněženka z recyklovaných cykloduší od firmy Respiro Design mě vyloženě nadchla) byl závod mediálně pokrytý hned dvěma televizemi (ČT a Polar TV).

Závod samotný se jel na čtyřech sekcích na tři kola. Podmínky, které havířovský trialpark nabízí jsem určitě opěvoval už vloni a budete mít možnost je poznat 11. října na finálovém závodě Cyklotrialových her mládeže. S ohledem na mokro byly vynechány klády vedle nealko baru (ty posloužily až na odpolední finále) a jely se tři převážně kamenité úseky a sekce z betonových skruží. Obtížnost všech sekcí nebyla vysoká, takže si všichni pohodově zajezdili. Kategorie expert (červená), hobby a woman (modrá) se jely bez finále, elite 20" a 26" pak přibraly ještě čtyři finálové sekce.

V kategorii women vyhrála Vendula. V kategorii Hobby vyhrál Peťa Mokrý, druhý byl Adam Pochtiol. Kategorie expert už měla jezdců více než pohárů, první byl Martin Štěpánek, druhý Lukáš, třetí Mára Pochtiol. V elitě 20" nevyhrál Vašek Kolář, ale Matěj Popelka, druhý Ondra Šenk. Vašek Kolář vyhrál v elitě 26", následovaný Markem Trynerem a loučícím se veteránem Romanem Chvojkou.

Nezbývá než ještě jednou vyslovit politování nad tak nízkou účasti jezdců (pro srovnání ale: v Kutné hoře bylo na "velkých" sekcích také jen 14 závodníků), protože poježdění to bylo příjemné a kromě pásek a přeci jen o stupeň náročnějších sekcí závodu nechybělo nic, co má dobrý závod mít. S chutí si za rok dáme další rekonstrukci.

Pro srovnání report z loňského závodu najdete zde, fotky z letošního Havířova v galerii.

15.9.2014, RJ


NAVRCHOLU.cz