Historie: Biketrial v orwellovském roce 1984 (článek z dobového tisku)

Po kratší odmlce se vracím k ohlédnutí do začátků cyklotrialu u nás. Pro osvěžení přehled dosavadních dílů exkurze do historie:

V roce 1984 se odehrává děj knížky George Orwella 1984. Tu jsme si ale tehdy přečíst nemohli, respektive nesměli - realitu v tehdejším Československu výstižně ukazuje třeba film Pupendo, jehož děj se odehrává také v tomto roce. Spíše než to, že jakýsi Rus jménem Alexej Pažitnov vymyslel hru Tertis a jakýsi Američan jménem Steve Jobs začal prodávat jakési počítače Macintosh, jsme se v novinách a časopisech mohli dočíst, že v Rusku otevřeli Bajkalsko-amurskou magistrálu a že Andropova vystřídal Černěnko. Ale taky - a to vás možná zaujme více - o rozvoji cyklotrialu u nás.



Už pár let se v Evropě pořádají soutěže Trialsin, tedy cyklo-trial – nebo chcete-li, šlapačky (1) na kolech. Jsou velmi oblíbené jak mezi mládeží, tak mezi "ostřílenými šlapačkáři". Ukázka cyklotrialu (2), kterou předváděl šlapačkový mistr světa Eddy Lejeune při trialové soutěži v Belgii nedala spát našim jezdcům, Jirkům Kněžourkovi a Hůlovi, kteří hned po návratu postavili podle náčrtků a fotografií první kola. Už na podzim 1982 neoficiálně proběhlo několik místních utkání a časopis ABC (3) přinesl plánek pro stavbu cyklotrialového kola, takže 1.5.1983 už se na startu 1. říčanského cyklotrialu sešlo 36 jezdců na speciálních kolech schopných zdolávání neuvěřitelných (4) překážek. Zájem vzrůstal, a tak po domluvě svazarmovců (5) z Říčan, Sedlčan a Řevnic se na podzim 1983 jel seriál tří cyklotrialových soutěží o poháry Světa motorů a Ústředního domu pionýrů a mládeže J. Fučíka (6,7) v Praze. Vyšlo najevo, že už tehdy bylo u nás asi 150 "cyklotrialistů" , které pořadatelé rozdělili do dvou kategorií – do 13 let a nad 13 let. Od té doby se počet vhodných kol jen v ČSR asi zdvojnásobil (8), cyklotrial se stal svazarmovským sportem a řídí jej odborná podkomise pro trial a cyklotrial při ČÚV Svazarmu ČSR.

Pokyny pro motoristický sport na rok 1984 upravují ustanovení pro tento hodnotný a potřebný sport (9), který s minimálními náklady (10) a s největšími ohledy vůči životnímu prostředí náročným a napínavým způsobem vychovává jezdce k vrcholnému ovládání jednostopých vozidel – přispívá tedy významně i bezpečnosti silničního provozu a stává se základním kamenem výchovy a přípravy i v motocyklovém sportu. Je vypsán Český pohár ’84 pro licenční nominované jezdce ve dvou kategoriích: od 8 do 11 let a od 12 let výš. Jistě není náhodou, že mezi cyklotrialových dorostem září známá jména otců – našich trialových i soutěžních reprezentantů, ale pedály neopovrhli ani samotní trialoví exmistři Petr Hůla, Jiří Kněžourek, Miroslav Budský a další šlapačkáři. Kromě pěti pohárových soutěží se letos jede i řada místních, náborových či volných soutěží pro věkové kategorie 8-11 let, 12-14, 15-17 a 18 a více let. Všechny další informace o celé organizaci cyklotrialu lze získat na KV Svazarmu ve sportovních kalendářích dané oblasti, v pokynech pro motoristický sport na rok 1984 nebo např. u KMS Trial Praha a AMK Říčany.

Jde však o to, na čem jezdit. Plánky na stavbu kola nabízí AMK Říčany (11), je ovšem problém s některými nezbytnými cyklistickými díly. Po úpravě přední vidlice, převodu, brzd, zesílení výpletu a vestavění volnoběžky do zadního kola lze použít kolo RMX 20, které n. p. Velamos Sobotín (12) vyrábí pro vývoz a prodává je i v naší obchodní síti. V původním stavu se však kolo RMX 20 pro cyklotrial nehodí, protože je určeno pro tzv. bikros, cyklistickou podobu motokrosu, která se u nás nejezdí (13).

Nejvhodnějším cyklotrialovým speciálem bude dětské sportovní kolo Jiskra TC 50 (14) z podniku Techniasport Ústí nad Labem, které se snad objeví v prodejnách ještě v průběhu letošního roku. Na tomto výrobku se také projevuje úzká součinnost mezi výrobcem a spotřebitelem, neboť výrobek před svou konečnou podobou prodělal velmi namáhavé období zkoušek, změn a úprav, které vycházely z poznatků předních jezdců a ze srovnání s předními světovými výrobky (15).

Dalším progresivním výrobkem je speciální pneumatika Barum MX 2,125 x 20 z Rubeny Náchod, určená pro bikros, ale vhodná pro cyklotrial.

Cyklotrial je velkým magnetem zejména pro dnešní mládež, obklopenou motorismem. Při zachování atmosféry skutečných trialových soutěží v ohromné konkurenci zde neplatí věkový limit, nutný pro získání řidičského průkazu v motoristických odvětvích, a chuť, s jakou všichni soutěží, by mohla být příkladem mnohému vrcholovému utkání. V cyklotrialu lze uplatnit nejen postřeh a zdravou dávku síly, ale zejména jezdeckou inteligenci (16), která je při vyrovnané technice hlavním podílníkem úspěchu. Aktivní a špičkoví motocykloví jezdci volí cyklotrial proto, že smazává rozdíl mezi výkony techniky, nutí jezdce k využití všech tréninkových prvků a nezakrytě odhaluje jeho slabiny. V neposlední řadě je ovšem cyklotrial výborným sportem i v rámci aktivního odpočinku. To všechno jsou důvody jeho téměř lavinovitě narůstající obliby, k níž bezesporu přispívají nízké pořizovací náklady (17) a vysoká míra bezpečnosti tohoto sportu. Držme mu tedy palce, protože se stává i základem motoristické výchovy nastupující generace a držme palce i výrobcům, aby úspěšně překonali všechna úskalí nabíhající výroby a co nejdříve mohli nabídnout naši prodejní síti dostatek levných a kvalitních cyklotrialových kol.

(jméno autora textu ani název časopisu, ze kterého článek pochází, mi nejsou známé)



Tolik dobový tisk. Zejména pro mladší generaci byly přidány to textu vysvětlivky:
1
šlapačky neboli motocyklový trial - věřili byste tomu, že býval dokonce i v televizi?
2
zpočátku se u nás používalo označení "cyklotrial", protože "bici-trial" a "trialsin" znělo příliš cize. Neplést s dnešním babylonským zmatením cyklotrial (UCI) versus biketrial (BIU)!
3
časopis ABC byl v sedmdesátých a osmdesátých letech z hlediska obsahu něco úplně jiného než dnes, kdy se stal jen nosičem reklam. Uvedený návod byl otištěn v číslech 21/26 a 23/26 na jaře 1982
4
slovo "neuvěřitelný" by asi dnešní jezdci použili pro označení tehdejších překážek spíše ironicky
5
svazarm (SVAZ pro spolupráci s ARMádou) byla organizace zahrnující "technické" sporty od motorismu přes střelbu až třeba po parašutismus - zkrátka všechno, co stálo hodně peněz (ty měla armáda vždy) a potřebovalo speciální vybavení (to měla také nebo je koupila)
6
Ústřední dům pionýrů - dnes by se řeklo Dům dětí a mládeže
7
J.Fučík - komunistický novinář popravený za druhé světové války (to byla ta v minulém století). Vy už se o něm ve škole učit nemusíte? To se máte...
8
150x2 = 300 jezdců, hm, to by se dnes taky hodilo...
9
to platí beze změny
10
to bohužel neplatí beze změny
11
dnes to už Lukáš Buriánek v Říčanech snad zvládá i bez plánku
12
n.p.=národní (státní) podnik. Výhody této formy ekonomického vlastnictví můžete vidět na Kubě, v Chile a v ČEZu
13
tehdy se nejezdil, samozřejmě, ale tehdy se u nás nejezdil ani 4-cross, downhill, flatland, freeride...
14
legendární técéčko - ještě před deseti lety na všichni začínali, dnes začínají na kamelech
15
srovnání se světovými výrobky obvykle znamenalo "obšlahli jsme to od konkurence"
16
nedostatek jezdecké inteligence = střelec, přemíra jezdecké inteligence = občurávač
17
Monty 221 Kamel XXV... 50.900,- Kč; boty Monty... 2.490,- Kč; chrániče TryAll...960,- Kč; přilba TSG Evolution... 1.100,- Kč; rukavice TryAll Fin... 990,- Kč



A příště už se konečně dostaneme "domů", do Olomouce - první cyklotrialový oddíl tam totiž vznikl právě v roce 1984...

18.1.2012, RJ


NAVRCHOLU.cz